Ofte stilte spørsmål

  1. Hva betyr "i forberedelse"?
  2. Hva betyr betegnelsen "utgår"?
  3. Hva betyr dekkbetegnelsen "Star Performer"?
  4. Hva betyr FR?
  5. hva betyr kjennetegnbokstavene ved hastighetsindeks, som f.eks Q og T?
  6. Hva betyr M+S?
  7. Hva betyr ML?
  8. Hva betyr TÜV-GS?
  9. Hva er dekk med fastlagt rulleretning?
  10. Hva er E-merke?
  11. Hva får jeg når jeg bestiller "Top Quality"?
  12. Hva slags merker og størrelser tilbyr dere?
  13. Hvad betyr lasteindekset (LI) henholdsvis indekset for trekk-kraft, som f.eks. 85 eller 86?
  14. Hvilke dekk får jeg kjøre?
  15. Hvilken innflytelse har et dekkskifte på antiblokk- og antispinnsystemet (ABS og ASR)?
  16. Hvor finner jeg informasjon om dekk-test?
  17. Hvordan fungerer den automatiske luftrykk-kontrollen?
  18. Hvordan gjenkjenner jeg fargen på skriften i produktbeskrivelsen?
  19. Kan jeg bruke andre dekk enn de som står i vognkortet?
  20. Kan jeg kjøre med dekk som har et høyere hastighetsindeks?
  21. Kan jeg køre med forskjellige dekk?
  22. Kan jeg montere andre dekk på felgene?
  1. Hva betyr "i forberedelse"?

   I forberedelse" betyr at det er planer om å produsere en viss type dekk. En mulig leveringsdato kan vi desverre ikke gi på det nåværende tidspunkt, da produksjonen fremdeles ikke er satt i gang.  2. Hva betyr betegnelsen "utgår"?

   Betegnelsen "utgår" etter dekkdimensjonen indikerer at denne profilen ikke lenger produseres av fabrikanten for den aktuelle sesongen. Før alt er utsolgt finnes det likevel fremdeles resterende lagre til rådighet hos produsenten.  3. Hva betyr dekkbetegnelsen "Star Performer"?

   Dekkmerket Star Performer er vårt eget husmerke. På vår hjemmeside www.starperformer.net kan du finne omfattende informasjon (på engelsk). Desverre kan vi på det nåværende tidspunkt ikke tilby noen test-informasjon da våre privatkunder enda ikke har gitt noen vurdering og fordi andre institusjoner kun tester allment tilgjengelige merker (ingen husmerker). Du har selvfølgelig garanti på merket "Star Performer", akkurat som du har på alle dekk hos oss.  4. Hva betyr FR?

   Betegnelsen FR står for "felgrand". Det er en gummibeskyttelse på den ytre felgkanten.  5. hva betyr kjennetegnbokstavene ved hastighetsindeks, som f.eks Q og T?

   Disse bokstavene opplyser om hva som er den maksimale tillatte hastighet for dekket. Bokstavene er ordnet i hastighetskategorier. En oversikt finnes på her. Når det gjelder vinterdekk kan du bruke en lavere hastighetsindeks. Forutsetningen er at du plasserer en etikett med kjøretøyets maksimale tillatte hastighet på innsiden av kjøretøyet (synlig utenfra). Generelt anbefales det å velge dekk med den nest laveste hastighetsindeks.  6. Hva betyr M+S?

   I Europa står M+S for Mud + Snow (søle + snø). Normalt sett finner man denne betegnelsen på vinterdekk.Vinterdekk er på grunn av mønsterdybden / profilens tusentalls fine snitt, samt materialets egenskaper spesielt egnet til vinterkjøring. Elastisiteten på sommerdekk avtar allerede ved temperaturer under 7°C - og dermed blir kontakten med veibanen dårligere. Vinterdekk derimot, har en spesiell gummiblandning som har en høy andel av silica eller naturgummi. Spesielt ved vått føre eller ved isete underlag har M+S dekk betydelig bedre veigrep og overgår sommerdekk når det gjelder bremsing, styring og aksellerasjonsevne. Viktig: Kjennemerket M+S alene sier ingenting om dekkets faktiske dyktighet ved vinterlige forhold, sider M+S ikke fremstilles som en beskyttet betegnelse. Generelt sett er det riktige valget av dekk for vinterlige forhold utelukkende dekk som er merket som vinterdyktige (snøfnugg-symbol), og som evetuelt også har pigger.  7. Hva betyr ML?

   Betegnelsen ML står for ”med list". Det er en gummiribbe på den ytre dekksiden, som skal forhindre at felgen skraper mot fortauskanten.  8. Hva betyr TÜV-GS?

   TÜV-GS er et spesielt TÜV-segl. (TÜV = Technischer Überwachungsverein) Forkortelsen GS står for gjennomprøvet sikkerhet, d.v.s. den gjeldene artikkelen er godkjent og funnet sikker av en nøytral, kompetent og uavhengig instans (TÜV).  9. Hva er dekk med fastlagt rulleretning?

   Moderne dekk har ofte en fastlagt rulleretning. Det betyr at mønsterdybden / profilen er konstruert slik at dekket er nødt å rulle i en bestemt retning. Den fastlagte rulleretningen er fordelaktig for dekkets prestasjon (lydskaping, egenskaper på vått føre) samt ved kraftig bruk på snø og is.  10. Hva er E-merke?

   I noen år har det vært pålagt at dekk som blir solgt innenfor EU skal følge visse, strenge retingslinjer. For å oppfylle kravene skal det følges en høy kvalitetsstandard. Dette indikeres med forkortelsen "E" eller "e" avmerket på dekkets sidevegg.  11. Hva får jeg når jeg bestiller "Top Quality"?

   Ved "Top Quality"-dekk dreier det seg ikke om et dekkmerke, men i stedet om kvalitetsdekk i det gunstigste prissegmentet. Hvis du velger denne muligheten får du kvalitetsdekk av samme merke, som vi kan selge billigere på grunn av lagerbeholdningen.  12. Hva slags merker og størrelser tilbyr dere?

   På vår hjemmeside, www.motorsykkeldekk.com, tilbyr vi mer enn 10.000 forskjellige dekktyper fra over 60 dekkprodusenter. Ved hjelp av vår oversiktlige søkemaskin, kan du få frem et individuelt tilbud.  13. Hvad betyr lasteindekset (LI) henholdsvis indekset for trekk-kraft, som f.eks. 85 eller 86?

   Dekkets lasteindeks (LI) oppgir maksimal belastning for hvert enkelt dekk (i kg). I tilfelle en omrustning skal lasteindekset være det samme eller høyere. Det er foreskrevet at dekkets lastbarhet skal dekke aksellasten x 2. Hver verdi er innordnet i en tabell med maksimal belastning (i kg). F.eks er dette ved en LI på 85 – 515 kg, kjenneverdien 86 tilsvarer 530 kg. En oversiktstabell finner du her.  14. Hvilke dekk får jeg kjøre?

   Den tillatte dekkdimensjonen for ditt kjøretøy finner du i kjøretøyets registreringspapirer.  15. Hvilken innflytelse har et dekkskifte på antiblokk- og antispinnsystemet (ABS og ASR)?

   Ved kjøretøy med antiblokk- eller antispinnsystem bør man ved dekkskifte ta hensyn til dekkstørrelsen og samsvarende rulleomkrets. Hvis forskjellen er for stor kan det oppstå feil i systemet. Til dette trenger man derfor en tilsvarende attest fra dekkprodusenten. Dette sikkerhets-sertifikatet fungerer som et eventuelt eksempel ved prøvingsinstanser.  16. Hvor finner jeg informasjon om dekk-test?

   Informasjon om dekk-tester finner du under www.tyretest.com (på engelsk).  17. Hvordan fungerer den automatiske luftrykk-kontrollen?

   Den automatiske luftrykk-kontrollen fungerer ved en spesiell dekkventil med sensor. Ventilene selges i sett eller også enkeltvis. Hvis en sensor må fornyes, bør du la et fagverksted justere og avlese den. Vennligst vær oppmerksom på at den automatiske lufttrykk-kontrollen ikke fungerer på en standard-ventil.  18. Hvordan gjenkjenner jeg fargen på skriften i produktbeskrivelsen?

   I vår nettbutikk finner du ofte en indikasjon om dekkskriftfarge etter opplysningene om dekkdimensjonen. Bokstavforkortelser som f.eks. WLT eller OWL (outline white letters) og BLK eller BSW (black sidewall), gir en indikasjon om hvordan dekket ser ut i forhold til skrift og farge.  19. Kan jeg bruke andre dekk enn de som står i vognkortet?

   Venligst bare bruk de lovlig foreskrevne dekkene som står i vognkortet og i registreringspapirene.  20. Kan jeg kjøre med dekk som har et høyere hastighetsindeks?

   Du kan alltid kjøre med dekk som har et høyere hastighetsindeks.  21. Kan jeg køre med forskjellige dekk?

   Det er tillatt å kjøre med forskjellige dekk hvis man setter samme dekk på samme aksel. Vi vil likevel fraråde dette, siden kjøretøyets kjøregenskaper kan bli betydelig dårligere med forskjellige dekk, spesielt på vått eller isete føre.  22. Kan jeg montere andre dekk på felgene?

   Vennligs informer deg ved hjelp av felgenrapporten eller registreringspapirene angående dekkstørrelser, eller henvend deg direkte til produsenten.  Vi bruker cookies for å tilpasse innhold og annonser, tilby funksjoner på sosiale medier og analysere trafikk. I tillegg deler vi informasjon om hvordan du bruker nettstedet vårt med partnere innen sosiale medier, reklame og analyse. Hvis du fortsetter å bruke nettstedet vårt, godtar du informasjonskapslene våre.